Capitolul 3
( e scris si gandit cam prost, il voi reface)

Despre tragedia ta. Despre tragedia noastra

Esti un om rational, esti un om emotional, distrugi? Priveste-ti capodopera. Din pacate Gioconda ta are un zambet cam sarcastic, meschin, plin de nesiguranta. O, sunt sigur ca nu esti de acord, pentru ca esti un monument al omului ideal, inconjurat de ziduri atat de puternice. Pacat ca toate sunt construite pe chibrituri. Cu cat construiesti mai tare la ziduri, cu atat vei neglija mai mult ceea ce ele apara

Poti sa ai cele mai inalte si falnice ziduri, cea mai puternica sabie. Cu o aparare perfecta si un atac care aduce doar distrugeri, cu siguranta vei fi singurul Lord al tinutului. Singur(ul). Din fericire, o armura te va proteja, din pacate, in acelasi timp te va taia din interior. Va bloca tot ce la exterior atenteaza la siguranta ta fizica, dar in acelasi timp va opri orice din interior sa iasa la suprafata, pana cand sufletul se va prabusi sub propria greutate. Armurile ne fac invincibili, dar suntem invinsi de fiecare data cand inima pe care o protejeaza incepe sa bata incontrolabil. Si atunci vei cadea, interiorul tau va bate cu pumnii sa iasa si tu l-ai inlantuit. Si asa, om rational, ai cazut. Pentru cel emotional e mai simplu, ei nu armuri si vor cadea de la prima lovitura.

Nu obseda pe duelurile cu ceilalti. Lupta ta trebuie sa se dea mai intai in interior, trebuie sa lupti cu tine, pentru ca in primul rand, tu esti principalul tau dusman. In momentul in care ai pace interioara, poti sa iti porti armura; dar vei fi asa de puternic, ca nici nu vei mai avea nevoie de ea. Poate doar de o sabie cu taisul inversat.

Printre multe altele, tentatia si increderea sunt luptele care te vor incerca cel mai greu. In cazul tentatiei si altor probleme de genul recoman doar atat: invata ce insemana asertivitatea
In linii generale:
"Comportamentul asertiv reprezinta calea de mijloc intre doua extreme si implica solicitarea propriilor drepturi sau refuzul unor sarcini intr-o maniera simpla, directa, care nu urmareste sa nege , sa atace sau sa manipuleze pe altii el presupune respect si consideratie fata de propria persoana si fata de cei din jur.
Pare natural sa iti doresti sa-i schimbi pe altii, in special atunci cand simti ca ai fost tratat incorect.Atunci cand timiditatea sau anxietatea sociala iti apar in cale si te impiedica sa iti aperi pozitia, ceilalti te vor lua mai putin in serios decat ar trebui, sau vor profita de tine, iar tu te vei simti suparat, frustrat si plin de resentimente. Exista multe motive pentru care persoanele cu anxietate sociala vor sa-i schimbe pe ceilalti. Problema e ca singura persoana pe care o pot schimba sunt ei , si e usor sa scapam din vedere acest truism. Daca vrei ca oamenii sa fie diferiti - mai prietenosi, mai atenti cu tine - cum iti atingi scopul? Gaseste modalitati prin care te poti face mai deschis catre prietenii, de a iti exprima sentimentele intr-o maniera in care ar capta mai mult atentia altora. Interactiunile sociale au fost comparate cu un dans, iar analogia este extrem de folositoare.Pasii unuia trebuie sa se potriveasca cu pasii celuilalt. Daca iti schimbi pasii, si celalalt va trebui sa si-i schimbe pe ai lui. Schimbarile pe care le faci vor precipita schimbarile celuilalt, si asa va veti adapta unul altuia. Daca stii in ce directie vrei sa schimbi un lucru, va fi mai usor sa te gandesti la pasii tai de dans, si asta te va ajuta sa iti cladesti increderea sociala si asertivitatea.
Daca a fi asertiv are legatura cu a fi corect fata de tine si fata de altii, vom enumera actiunile echilibrante implicate in depasirea anxietatii sociale. Pozitiile extremiste trebuie evitate : gandirea de tipul totul sau nimic (orice fac eu e rau sau orice fac eu e bine), gandirea de tip alb sau negru (daca oamenii nu ma iubesc, inseamna ca ma urasc), oscilarile sus-jos (te simti minunat cand ai o relatie, dar groaznic, incapabil sau mizerabil cand esti singur).
Fii interesat, dar nu bagacios
Focalizeaza-te pe experienta ta interioara, nu pe exterior sau doar pe ceea ce zic oamenii
Vorbeste in loc sa asculti
Cauta informatii pe de o parte; ofera informatii pe cealalta
Vorbeste despre sentimente in loc sa vorbesti predominant despre fapte
Recunoaste efectele trecutului asupra ta, fara a fi dominat sau restrictionat de acesta
Dezvaluie lucruri intime despre tine, fara teama ca ceilalti dobandesc un ascendent asupra ta prin asta"

Cititi restul articolului aici http://www.psihoterapie.net/forum/psihologie/asertivitate/comportamentul-asertiv.html. Puteti cauta mai mult pe acest subiect daca vi se pare interesant

In privinta increderii, e putin mai greu. Mai ales in ziua de azi. Vom aprofunda pe sentimentele negative si incredere mai tarziu.

In momentul in care vei fi destul de tare in interior, nu va mai fi o problema. O metafora buna ar fi, ciocolata After Eight, ciocolata cu menta. In ce sens? Omul trebuie sa aiba un interior bine fundamentat in emotii. Aici preluam conditia omului emotional. Exteriorul trebuie preluat de la omul rational, dar in ce masura? Daca se preia mot-a-mot, risti din nou tragedia pentru ca nu se schimba nimic.

Care ar fi secretul....? Ar fi bine sa incepi sa inveti sa fi un paradox. Sa simti si sa gandesti in acelasi timp. Am spus si inainte despre lupta in imposibil. Omul prin simpla lui existenta e imposibil. E un infinit care poate fi cuprins intr-un materie ce il limiteaza. Puterea ta de a rationa isi va gasi baza in ganduri. Gandeste-te, analizeaza , dar nu aplica in mod brut si direct. Gandeste-te la ce iti doresti ce vise , dorinte ai... pe scurt, ce vrei. Cere-ti tie asta, cere cu voce tare; ca si o scrisoare pe care o trimiteai mosului. Insa fundamenteaz-o in ganduri, si vizualizeaza pana in ultimul detaliu. Apoi cere, iar ceea ce vrei trebuie sa existe in mintea ta in permanenta sub forma gandului. Apoi acodra sprijin gandului prin emotii. Cat de fericit si de implinit vei fi cand vei obtine acel lucru. Dar asta nu va fi destul; trebuie ca emotia ta sa fie la puterea a 2. Vei fi fericit cand vei obtine acel lucru, dar din momentul in care iti doresti ceva, trebuie sa incepi sa simti ca il ai deja.

Si asa vei creea tot ce ai nevoie. Pentru ca il vrei, pentru ca il ceri, si pentru ca il simti. Va amintiti de omul creator? Acum esti acel om. Care se misca la granita intre cele doua stari, celor doua lumi, ai ales calea de mijloc. Acum esti om, de fapt, esti mai mult decat un om. Existi. Fii. Ego. Nu mai esti "Eu si cu ..." nu mai esti "Eu fara ... nu sunt". Nu mai trebuie sa distrugi, trebuie doar sa iubesti. Fii reversul egoismului. Fii persoana care e atat de puternica, de minunata, care abunda intru totul, si care din acest motiv poate si darui. Daruieste cu iubire.

Vom continua.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pasiuni